Det er ret vilde forhold i Kattegat, 18 meter pr. sekund – trætte sejlere er begyndt at ankomme Skagen. Mindst 13 både er udgået eller har søgt nødhavn.

Første båd i mål i Skagen blev Jan Møller i Aphrodite 101 “Chelsea”. Møller kom i mål kl. 13.22. Han brugte dermed knapt 30 timer på de 132 sømil fra Skovshoved, og kunne fortælle at de sidste timer var hårde, med en vindstyrke på 17-18 meter pr. sekund. “Etappen indeholdt alle typer forhold”, fortæller Møller. “Først kryds i skiftende vind op igennem Øresund, derefter timer med vindstille, hvor jeg lå og drev rundt. På et tidspunkt satte jeg endda spiler. Så, i løbet af aftenen, drejede vinden vestlig og begyndte langsomt at stige i styrke. Der gik bare mere og mere på, og til sidst var det altså rigtig blæsende, en ordentlig kuling”.

Det rykker i bilen

Møller virkede ved godt mod og i god form da han kom ind, men han har også mere erfaring med den slags end de fleste, efter sin nonstop singlehand-sejlads jorden rundt i 2004/05. Og ja,det blæser i Skagen – dette skrives fra en varebil på havnen, og når vindstødene rammer bilen, rykker det i hele karosseriet. Det er til tider svært at stå oprejst på kajen.

Bidevind i 18 sekundmeter

Næste båd i mål blev polske Piotr Parzy i Banner 34 “Hadron”. Han kom ind en lille time efter Møller, og fik det særlig hårdt til sidst, efter at have sejlet øst om Læsø. Det betød skarp bidevind i 18 meter pr. sekund ind mod Skagen. Parzy kunne næsten ikke komme ind i havnen, fordi der ikke var motorkraft nok til at få fart i båden op mod vinden.

Det hårdeste…

Tage Danielsen i Maxi 999 “Triton” passerede mållinjen som nummer tre. “Det er noget af det værste jeg har prøvet i den her båd”, fortalte han. “18 sekundmeter hele vejen fra Hirsholmene, og stort set kuling hele vejen op igennem Kattegat. Vi havde også en meget krap og høj sø syd for Anholt, 2-3 meter der væltede hele vejen ind over dækket og ned i cockpit. Jeg er træt. Virkelig træt.”

Elleve deltagere udgået

Sejlerne får otte timers pause i Skagen, men næste etape syd til Bønnerup (71 sømil) vil også foregå i meget hård vestlig vind.

Vi forventer flere trætte sejlere her i Skagen i løbet af dagen.

Der er p.t elleve udgåede både – og flere andre er på vej i nødhavn. Følgende både er bekræftet udgået:

– Peter Hauritz Jensen, Amigo 23 ”Sofie”. (Gilleleje)

– Jens B. Thuesen, Dragonfly 35 ”Skagerrak” (Gilleleje)

– Kim Basland, Olsen 370 ”La Femme” (Skovshoved)

– Niels Thomsen, Scanmar 33 ”Tustine” (Grenå)

– Claus Cato Mogensen, Jeanneau 36 ”Emily”

– Bjarne Meyer Jørgensen, Bavaria 32 ”Pauline” (Grenå)

– Anders Nyberg, RM 1350 ”Embla” (Gilleleje)

– Stefan Severin, X-99 “Oxygenia” (Bønnerup)

– Claus Pedersen, Pogo 2 “Grand Danois” (Rørvig)

– Morten Larsen, IMX “Pralex” (Gilleleje)

– Einar Recknagel, Impala 31 “The Blackadder” (Skovshoved)